2020. május 28., csütörtök

Illatos tündérfa - Chimonanthus praecox - Télálló, télen virágzó növényritkaság! 3 db mag! - Jelenlegi ára: 400 Ft

Köszönöm szépen, hogy megnyitotta/megnyitottad ezt az oldalt. Rengeteg ismert és kevésbé ismert dísznövény, zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény magját kínálom eladásra. Egy borítékban sokféle vetőmag elfér, így ha többfélét rendel/rendelsz, akkor is csak egy postaköltséggel kell számolni. Ide kattintva nézze/nézd meg a teljes vaterás kínálatomat.
Chimonanthus praecox – illatos tündérfa
3 db mag!
A tavalyi enyhe télnek köszönhetően jól termékenyültek a tündérfám virágai, ezért sok friss magot gyűjthettem róla. Ez a rendkívül finom, parfümös illatú, télen virágzó díszcserje szecsuáni őshazájából indulva korán meghódította Kína díszkertjeit. Virágai decembertől márciusig nyílnak az enyhébb napokon, és feledhetetlen illata, tömegesen megjelenő sárga virágai kertünk téli különlegességei. Virágos ágai vágott virágként illatos tavaszt varázsolnak a téli lakásba. Az első példányok a 18. század végén kerültek Európába, de Magyarországon érthetetlen okokból nem lett népszerű, pedig kiválóan bírja a hazai klímánkat. Még ma is kevés azoknak a faiskoláknak a száma, ahol egyáltalán hallottak róla. 2005-ben felkerült a veszélyeztetett fajok vörös listájára, ugyanis a természetes állományai kipusztulóban vannak. Szárított virágai is illatoznak.  A távol keleten illatát nagyra becsülik, szárított virágait cérnára fűzik, vászonzacskóba teszik, mint nálunk a levendulát, teákat, potpourri keverékeket illatosítanak vele. Használják kozmetikumokhoz, illatszerekhez és az aromaterápiában is. Illóolaját étkezési és gyógyászati célokra is használják.
A szakirodalom szerint kedveli a napfényes, meleg fekvést és a savanyú talajokat. Ehhez képest nálam egy huzatos szélcsatornába van ültetve, meszes talajon, de láthatóan nem zavarja. Erős, edzett növényként ismertem meg. Az első télen még kicsit takartam, de már évek óta takarás nélkül telel.
Vetés előtt, a csírázás gyorsítása érdekében kétféleképpen kezelhetjük a magokat. Az egyik módszer, hogy langyos vízben áztatjuk egy napig, majd nedves homokkal összekeverve egy nylonzacskóban hideghatásnak tesszük ki, azaz hűtőszekrényben (nem fagyasztóban) tároljuk két hónapig. A másik módszer az, hogy körömreszelővel a kemény maghéjat egy ponton elvékonyítjuk úgy, hogy egy kissé látszódjon a világos magbél, de ne sérüljön meg. Ezt a műveletet nem szabad a mag köldökénél végezni, tehát ott, ahol az anyanövényhez csatlakozott, mert megsérülhet a csíra. Ezt követően egy napig áztatjuk szobahőmérsékletű vízben, majd miután megduzzadt, óvatosan lefejtjük róla a felpuhult maghéjat. Ezután elvetve, néhány nap alatt megindul a csírázás. Bármelyik módszert választjuk, a kezelés után kb. fél centiméter mélyre kell vetni termőföld és homok keverékébe a magokat. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 18-22 fok. Csírázási ideje előkezelés nélkül akár két hónap is lehet.
Köszönöm, hogy meglátogatta/meglátogattad az oldalamat! Ide kattintva nézze/nézd meg a többi termékemet is. Jó böngészést kívánok!


Jelenlegi ára: 400 Ft
Az aukció vége: 2020-05-29 03:39 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése