2020. szeptember 25., péntek

Dr. Tóth Béla: Menyhárt József születésének 75. évfordulójára - Jelenlegi ára: 800 Ft


Dr. Tóth Béla
Menyhárt József születésének 75. évfordulójára
Néhány színes és fekete-fehér reprodukcióval illusztrálva.
"Menyhárt József festőművész, grafikus (Debrecen, 1901. szeptember 22. – Debrecen, 1976. május 1. ) 
Életpályája 
Menyhárt József egy tehetséges műbútorasztalos és egy törékeny egészségű varrónő gyermekeként született. A kétéves korától félárva, majd 14 évesen teljesen árva fiatalembert a debreceni piaristák vették pártfogásukba. Lehetővé téve gimnáziumi tanulmányainak befejezését, felvették ingyenes internátusukba a Teréziánumba, így 1920-ban a debreceni Piarista Gimnáziumban érettségizett. Tehetsége hamar kibontakozott. Rajztanára kijárt számára egy városi ösztöndíjat a Képzőművészeti Főiskolára. Életkörülményei és törékeny szervezete nem tették lehetővé a budapesti tanulmányokat. Ezért 1921-1946-ig írnoki, majd később pénztári ellenőri állást vállalt a cívisváros adóhivatalában.
Művészeti álmait nem adta fel. Valójában autodidakta volt. Már családos ember volt, amikor beiratkozott Toroczkay Oszvald festőiskolájába (1926-1928). A fametszés technikájára és szemléletére Gáborjáni Szabó Kálmán tanította meg, aki akkor a Református Kollégium Tanítóképzőjének rajztanára volt.
Bár Menyhárt életcélja a festővé válás volt, első nemzetközi sikereit a fametszet műfajában aratta. 1947-1962 között a Déri Múzeum művész– restaurátora volt. Eközben művészi pályája, fejlődése egyenes vonalban haladt előre. Grafikája mellett teljes skálában kibontakozott festészete is. Festményei, fametszetei, rézkarcai járják az országot, világot széleskörű elismerést aratva és több kitüntetést szerezve alkotójuk számára.
Társasági tagsága 
1932-től a Debreceni Képzőművészek és Műpártolók Egyesületének tagja
1935-től az Ajtósi Dürer Céh tagja és pénztári ellenőre
1940– ben a Magyar Grafikus Művészek Egyesületének tagjává választották
1945– ben a debreceni Ady Társaság tagja
1946– tól a Művészek Szakszervezetének debreceni titkára
1947– ben felvették a Magyar Rézkarcoló Művészek Egyesületébe
1952– től tagja a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti Alapjának
1965– től több éven át titkára a Magyar Képzőművészek Szövetsége Kelet-Magyarországi Területi Szervezetének
Művészete 
Menyhárt József elmélyedő, meditatív egyéniség. Művészetét mély, hangulati realizmus jellemzi. Festészetének témaköreit szociális témájú képeinek sora nyitja meg. A művész egész életében, munkásságában a szegények, szenvedők, elesettek felé fordul. Az önarckép gyakran szerepel motívumai között, szinte minden évtizedben készített egyet-egyet. Menyhárt legkedvesebb témája a csendélet, a virágok, gyümölcsök, intérieurök világa, a képeinek majdnem fele ebbe a csoportba tartozik. Számos festményén örökíti meg Debrecen régi kisvárosias utcáit, egy-egy jellegzetes udvart. Fametszetein eleinte az expresszív fény és vonalhatásokra épülő stílus uralkodik. Később témaköre gazdagodik, technikája szinte tökéletessé fejlődik, mely lehetővé teszi számára a tökéletes plasztikai megjelenítést, valamint a hangulati elemek felidézését. Festői látásmódja, kitűnő komponáló készsége fametszetein is érvényesül. A puha, tónusos formák eluralkodása, az éles fekete-fehér ellentétek enyhülése jellemzi az ötvenes évek utáni korszakát. Menyhárt művészetének sokrétűségéről vallanak akvarelljei, vegyes technikával készült munkái, rajzai, könyv illusztrációi, exlibrisei.
Művei közgyűjteményekben 
Menyhárt József munkái megtalálhatók a chicagói Művészeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Művelődési Minisztériumban, a békéscsabai Munkácsy Múzeumban, a Várpalotai Galéria gyűjteményeiben, a debreceni Déri Múzeumban, találkozhatunk velük Debrecen közintézményeinek, művelődési intézményeinek falain s szerte az országban magánosok birtokában. "
Szerkesztette és a bevezetőt írta:  Dr. Tóth Béla
Kötéstípus:  Tűzött kötés
Oldalak száma:  34
Kiadás helye:  Debrecen
Kiadás éve:  1976
Kiadó:  Alföldi Nyomda
A könyv a korának megfelelő, használt, a képeken látható állapotú.  

Jelenlegi ára: 800 Ft
Az aukció vége: 2020-09-25 16:07 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése